Πάσχα στην Τήνο, Deluxe Πακέτο
Υπέροχες Παραλίες της Τήνου
Η παραλία Άγιος Φωκάς είναι στην πραγματικότητα μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες παραλίες της Τήνου. Στη δεξιά πλευρά του δρόμου βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος του Βρυόκαστρου, με τα ερείπια μιας αρχαίας ακρόπολης, ενός προϊστορικού πολιτισμού που κάποτε άκμαζε στο νησί.
Η παραλία εκτείνεται για χιλιόμετρα σε όλη τη γραμμή της πόλης μέχρι την παραλία του Αγίου Σώστη. Όσοι κολυμπούν κοντά στην πόλη θα απολαύσουν μια πληθώρα τουριστικών εγκαταστάσεων, καθώς και ένα σνακ μπαρ και πολλά εστιατόρια.
Η Κολυμπήθρα είναι μια φυσική λεκάνη θαλασσινού νερού με δύο παραλίες καλυμμένες με άμμο. Η μικρότερη έχει ξαπλώστρες και ομπρέλες, δίχτυ βόλεϊ, ντους γλυκού νερού και τουαλέτες.
Η παραλία του Αγίου Ιωάννη έχει όμορφα φυσικά χαρακτηριστικά όπως τα κρυστάλλινα νερά, η απαλή άμμος και η καταπράσινη περιοχή που καθιστούν αυτόν τον κόλπο μια από τις πιο κοσμοπολίτικες παραλίες της Τήνου. Προσφέρει διάφορες εγκαταστάσεις beach bar και ταβέρνες.
Η Παχιά Άμμος είναι μια ειδυλλιακή παραλία που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από την πόλη της Τήνου. Είναι μια από τις πιο απομονωμένες και εξωτικές παραλίες με φανταστικούς αμμόλοφους από ψιλή χρυσή άμμο που καταλήγουν στην πανέμορφη καταγάλανη θάλασσα.
Η περιοχή είναι αρκετά φιλόξενη για το παρθένο και ήσυχο περιβάλλον της και δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις στην παραλία που να ενοχλούν αυτήν την υπέροχη εμπειρία.
Πασχαλινά Λυχναράκια
Την Μεγάλη Τρίτη, υπάρχει ένα ‘’γλυκό’’ Πασχαλινό έθιμο στην Τήνο. Οι γυναίκες του νησιού φτιάχνουν τα Πασχαλινά ‘’Λυχναράκια’’, ή τις γλυκές τυρόπιτες όπως αλλιώς λέγονται.
Είναι μια ”γλυκιά” παράδοση του νησιού, που ενώνει τις νοικοκυρές, και συναντιούνται για να συνεργαστούν σε αυτή την τελετουργική αλλά και χρονοβόρα προετοιμασία.
Με ανάλατη Τηνιακή μυζήθρα (τοπικό τυρί), αυγά, ζάχαρη, κανέλα και πορτοκάλι ή βανίλια, τα πιτάκια αυτά παίρνουν το σχήμα του λουλουδιού με το χαρακτηριστικό ‘’τσιμπητό’’ φύλλο να τα τυλίγουν, μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και αγάπη.
Αυτό το έθιμο, όχι μόνο συμβολίζει την κοινότητα και την αφθονία, αλλά γίνεται και το στολίδι των τραπεζιών στις γιορτές του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Μάρκου, ενώ ταυτόχρονα ‘’αγκαλιάζει’’ και τις οικογένειες τους εκτός νησιού με τη γεύση τους.
Οι γλυκές τυρόπιτες της Τήνου, λοιπόν, δεν αποτελούν απλώς ένα γευστικό έθιμο, αλλά τον πυρήνα μιας κουλτούρας που ενώνει και γιορτάζει με γλυκιά αισιοδοξία για τη ζωή και την αναγέννηση.
Μπορείτε να τα δοκιμάσετε σε όλα τα ζαχαροπλαστεία του νησιού, αφού τα γλυκά αυτά έχουν γίνει πάρα πολύ δημοφιλή.
Βάψιμο των Αυγών
Το παραδοσιακό βάψιμο των Πασχαλινών αυγών, όπως σε όλη την Ελλάδα, γίνεται και στην Τήνο τη Μεγάλη Πέμπτη.
Διαφορετικές ερμηνείες δίνονται από την παράδοση σχετικά με την προέλευση αυτού του εθίμου. Μια από τις πιο γνωστές ερμηνείες είναι ότι τα βαμμένα αυγά είναι αυτά που έδωσε η Παναγία στους φύλακες για να συμπεριφερθούν καλά στο Υιό της και ότι βάφτηκαν κόκκινα από τα δάκρυά της και το αίμα της θυσίας του Χριστού.
Το τσούγκρισμα των βαμμένων αυγών έχει βαθιές ρίζες μέσα στο χρόνο. Λέγεται ότι καθιερώθηκε για πρώτη φορά στη Βυζαντινή αυλή από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη, σε επίσημη τελετή το πρωί της Κυριακής του Πάσχα.
Σύμφωνα με την παράδοση, είτε είναι κόκκινο είτε πολύχρωμο, είτε με σχέδια είτε απλό, το αυγό είναι σύμβολο ζωής και ελπίδας.
Via Ferrata της Τήνου
Στο κέντρο της Τήνου κάτω από το λόφο του Εξωμβούργου έχει δημιουργηθεί η μεγαλύτερη Via Ferrata των Κυκλάδων.
Μια εύκολη πεζοπορία με λίγη πεζοπορία σε μήκος 1000 μέτρων η οποία περικυκλώνει το λόφο. Απότομες πλαγιές, χαράδρες, ρεματιές και μικρά περάσματα προσφέρουν μια μοναδική πεζοπορική εμπειρία, ενώ η θέα από ψηλά καθόλη την διαδρομή, θα σας γεμίσει σίγουρα με πλούσιες εικόνες.
Έθιμο των Μυστηρίων του Πάθους
Στην ατμοσφαιρική Τήνο, η Μεγάλη Παρασκευή φέρνει στο φως έναν μοναδικό έθιμο, το Μεσαιωνικό Έθιμο των Μυστηρίων του Πάθους αντλώντας από το πλούσιο θρησκευτικό συναίσθημα που διαπνέει το νησί.
Το Μεσαιωνικό Έθιμο των Μυστηρίων του Πάθους, τελείται στις μεγάλες Καθολικές εκκλησίες, αναδεικνύοντας το ζωντανό παράδειγμα της θρησκευτικής πολυμορφίας και πλούτου του νησιού.
Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε την Παναγία του Ροδαρίου για να βιώσετε από κοντά αυτό το μοναδικό έθιμο. Εκεί 29 ζωγραφισμένα σύμβολα των παθών του Χριστού, τα γνωστά καντράκια, υψώνονται από παιδιά, ενώ ψάλλονται ομοιοκατάληκτα τετράστιχα σε λαϊκή γλώσσα, συνθέτοντας μια εμπειρία διαχρονικής πνευματικότητας.
Η Τήνος αποτελεί έναν πραγματικό τόπο συνάντησης και συνύπαρξης παραδοσιακών και καθολικών αξιών, προσκαλώντας τους επισκέπτες να βιώσουν το Πάσχα μέσα από ένα πλούσιο φάσμα τελετουργιών και παραδόσεων.
Περιστεριώνες Τήνου
Οι περιστεριώνες στην Τήνο αποτελούν διακριτικά στολίδια του νησιού και αντιπροσωπεύουν μία μοναδική μορφή λαϊκής τέχνης. Αρχικά χτίστηκαν για την εκτροφή περιστεριών, με την πάροδο του χρόνου όμως εξελίχθηκαν σε πραγματικά καλλιτεχνήματα χάρη στην περίτεχνη διακόσμησή τους.
Η εισαγωγή τους στην Τήνο αποδίδεται στους Ενετούς κατά την περίοδο της κατάκτησης, με το δικαίωμα κατασκευής και κατοχής των περιστεριώνων να αποτελεί προνόμιο των φεουδαρχών. Με την έλευση των Οθωμανών, η τέχνη των περιστεριώνων ανθίζει, με τους κατοίκους να εκφράζουν την καλαισθησία και το μεράκι τους μέσα από πλούσια γεωμετρικά μοτίβα.
Πλέον, οι περιστεριώνες δεν αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέσο εκτροφής αλλά και ένα σύμβολο κύρους και πλούτου. Η ύπαρξη ενός μεγάλου και περίτεχνου περιστεριώνα είναι δείγμα της ευμάρειας μιας οικογένειας, αποτελώντας μια ξεχωριστή κληρονομιά της Τήνου.
Τα αρχιτεκτονικά αυτά κατασκευάσματα είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί, με επικέντρωση στα λαγκάδια, όπου τα περιστέρια βρίσκουν εύκολα νερό και οι συνθήκες είναι ιδανικές για την απογείωση και προσγείωσή τους.
Περιφορά των Επιταφίων
Η περιφορά των Επιταφίων την Μεγάλη Παρασκευή είναι ξεχωριστή. Στην μαρμάρινη εξέδρα του παλιού λιμανιού, οι επιτάφιοι των τεσσάρων ενοριών και της Παναγίας συναντιούνται για να πραγματοποιήσουν κοινή δέηση.
Αν και ο επιτάφιος της Μεγαλόχαρης και του Αγίου Νικολάου του Καθολικού της πόλης είναι λιτά στολισμένοι, οι επιτάφιοι από μόνοι τους είναι περίτεχνα στολισμένοι και χρειάζονται μόνο μια μικρή προσθήκη λουλουδιών.
Μετά την τελετή, ο επιτάφιος του Αγίου Νικολάου κατευθύνεται προς τον κοντινό ορμίσκο Καλάμια, όπου μπαίνει στη θάλασσα μαζί με τον παπά, τους ψάλτες και τα εξαπτέρυγα, ενώ στην βραχονησίδα Χάντρα που βρίσκεται απέναντι ανάβουν φωτεινοί σταυροί και τα καΐκια σφυρίζουν αποδίδοντας τιμές. Αυτό το τελετουργικό ξεκίνησε στις αρχές του 2000 και πραγματοποιείται στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα.
Εντυπωσιακή είναι επίσης η περιφορά του Επιταφίου στο χωριό Πύργος (ή αλλιώς Πάνορμος), όπου οι γυναίκες τον ραίνουν με μύρο από τα μπαλκόνια ή τα παράθυρα, ένα έθιμο που τηρείται σε όλα τα χωριά. Στη συνέχεια γυναίκες, άντρες και παιδιά κρατάνε μικρά φανάρια και πηγαίνουν να ανάψουν τα καντήλια στα ξωκλήσια.
Αναρρίχηση στην Τήνο
Στην Τήνο μπορείτε να εξερευνήσετε μια άλλη ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, την αναρρίχηση. Στην ενδοχώρα του νησιού, περίπου 7 χλμ. από το λιμάνι, δεσπόζει ο εντυπωσιακός γρανιτένιος λόφος του βουνού Εξωμβούργο.
Ο χώρος αναρρίχησης απλώνεται στην απόκρημνη πλευρά του λόφου Εξωμβουργού. Τα επίπεδα δυσκολίας των διαδρομών ποικίλλουν, επομένως είναι ιδανική τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους ορειβάτες. Υπάρχει μια ποικιλία 9 τομέων με συνολικά 90 διαδρομές.
Αν λοιπόν είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε κάτι λιγότερο γνωστό αλλά με αδρεναλίνη όσο είστε διακοπές σε αυτό το καταπληκτικό νησί, τότε η αναρρίχηση στον λόφο του Εξωμβουργού είναι η κατάλληλη δραστηριότητα για εσάς.
Το βουνό Εξωμβούργο έχει μια μακρά ιστορία που χρονολογείται από την Αρχαιότητα, με τα ερείπια της αρχαίας Ελληνικής πόλης καθώς και τα ερείπια του Ενετικού κάστρου. Ένα είναι σίγουρο, ότι σίγουρα θα απολαύσετε εκπληκτική θέα κατά την αναρρίχηση.
Ανάσταση
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, η Ελληνική παράδοση ζωντανεύει με την Πρώτη Ανάσταση, όπου οι πιστοί παρακολουθούν το ψάλσιμο του «Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην» και ελπίζουν να πιάσουν λεμονόφυλλα για καλή τύχη και ευλογία.
Σύμφωνα με το έθιμο στην Τήνο, αν κάποιος πιάσει ένα λεμονόφύλλο πριν πέσει κάτω, το φυλάει στο πορτοφόλι του για πλούτο ή, αν είναι ανύπαντρη κοπέλα, για να παντρευτεί μέσα στο χρόνο.
Στη διάρκεια της ημέρας ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για το βράδυ της Ανάστασης και ετοιμάζεται η μαγειρίτσα στα σπίτια αλλά και στα εστιατόρια του νησιού.
Το βράδυ, η Αναστάσιμη ακολουθία ξεκινά με λαμπάδες και κόκκινα κεριά, και οι ενορίες συναγωνίζονται στην ένταση του εορτασμού μετά το «Χριστός Ανέστη».
Παραδοσιακά, χρησιμοποιούσαν τα θαμμένα “κιούπια” με μπαρούτι και τα χειροποίητα “τρίγωνα” που προσέφεραν εντυπωσιακούς θορύβους, ενώ σήμερα τα πυροτεχνήματα και τα ‘τριμπόνια”, που είναι παλιά ανασκευασμένα και αρκετές φορές χειροποίητα αυθεντικά όπλα της εποχής του Μεσαίωνα, προσδίδουν μια μοναδική ατμόσφαιρα με τον κρότο να θεωρείται ότι ξορκίζει το κακό.
Αν επιθυμείτε μια πιο ‘’ήσυχη’’ Ανάσταση, μπορείτε να βρείτε χωριά που γιορτάζουν με λιγότερη φασαρία. Ενώ αν πάτε για Ανάσταση στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Παναγίας Ευαγγελίστριας θα παρακολουθήσετε ένα λαμπρό θέαμα με πυροτεχνήματα αλλά και με λευκά περιστέρια που απελευθερώνονται στον ουρανό.
Γευσιγνωσία Κρασιού
Απολαύστε μια περιήγηση γευσιγνωσίας κρασιού στο T-OINOS, τους πιο γνωστούς αμπελώνες του Οινοποιείου Φαλατάδου με ποικιλίες Clos-Stegasta και Rasona με τις εντυπωσιακές απότομες πεζούλες και δοκιμάστε τα κορυφαία κρασιά που παράγονται υπό την καθοδήγηση του παγκοσμίου φήμης οινοποιού Stephane Derenoncourt.
Η ομάδα οινοποίησης θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα από την παρασκευή μέχρι τη δοκιμή των κορυφαίων κρασιών με την υπογραφή του οινοποιείου.
Νήσος Μικροζυθοποιία Κυκλάδων
Επισκεφτείτε την Μικροζυθοποιία Nήσος Κυκλάδες στην Τήνο η οποία δημιουργήθηκε το 2012. Έχει κερδίσει πολλά βραβεί σε Ευρωπαϊκούς αλλά και διεθνείς διαγωνισμούς ζυθοποιίας τα τελευταία χρόνια.
Ένα παλιό πέτρινο κτίριο ανακαινίστηκε ευγενικά για να στεγάσει τον μεγάλο εξοπλισμό της ζυθοποιίας που προερχόταν από όλο τον κόσμο.
Δοκιμάστε την τοπική μπύρα του νησιού, κάντε μια περιήγηση στον χώρο παραγωγής και δείτε τη διαδικασία παραγωγής της μπύρας από την αρχή μέχρι το τέλος.
Η διεύθυνση είναι Επαρχιακή Οδός Τηνου-Ορμού Αγίου Ιωάννη, Τήνος 842 00.
Μονοπάτια της Τήνου
Για τους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας. Μέσα από ένα δίκτυο μονοπατιών πεζοπορίας που ξεπερνά τα 150 χλμ. θα ανακαλύψετε ένα αυθεντικό, ανεξερεύνητο νησί των Κυκλάδων, φιλόξενο και εντυπωσιακό όλο το χρόνο!
Επιλέξτε μία από τις δεκάδες διαδρομές για να περιηγηθείτε στα μονοπάτια του νησιού. Το πρόγραμμα «Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού – Δρομολόγια Προώθησης Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος» σηματοδότησε αλλά και αποκατέστησε μονοπάτια σε περιοχές μεγάλου πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Υπάρχουν δέκα επίσημα ταξίδια που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αυτό. Δεν χρειάζεται να είναι το χόμπι σας η πεζοπορία, οπότε είτε είναι η πρώτη σας απόπειρα είτε όχι και ανεξάρτητα από τη φυσική σας κατάσταση, θα μπορέσετε με διαθέσιμους χάρτες πεζοπορίας και οδηγίες από πρόθυμους ντόπιους να ανακαλύψετε δεκάδες μονοπάτια κατάλληλα για εσάς.
Κυριακή του Πάσχα
Η Κυριακή του Πάσχα ξεκινά στο ειδυλλιακό νησί της Τήνου με την παράδοση των ‘’τριμπονιών’’ στο χωριό Πύργος, όπου οι ήχοι του μπαρουτιού γεμίζουν τα σοκάκια, ανακατεύοντας παράδοση και χαρά για να ξορκίσει ο κρότος το κακό.
Οι κάτοικοι, γιορτάζουν φορώντας τα γιορτινά τους ρούχα, συμμετέχοντας σε αυτή την ξεχωριστή έκφραση κοινωνικότητας. Με το σύνθημα της Αγάπης, οι εσπερινοί οδηγούν σε λιτανείες και θρησκευτικά πανηγύρια.
Εικόνες της Ανάστασης, διακοσμημένες με λουλούδια, φέρνουν τις κοινότητες κοντά, ενώ τα χωριά ανταγωνίζονται σε φιλοξενία και πανηγυρισμούς αλλά και ποιο χωριό θα ρίξει τις περισσότερες ‘’τριμπονιές’’.
Το αποκορύφωμα της γιορτής είναι τα πλούσια τραπεζώματα σε σπίτια και ταβέρνες, όπου το αρνί και το κατσικάκι στη σούβλα μοιράζονται με γενναιοδωρία και τα κόκκινα αυγά τσουγκρίζονται με ανταλλαγή ευχών και χαμόγελων.
Η παράδοση και η κοινωνικότητα συναντιούνται και στα πανηγύρια που διοργανώνονται στα ξωκλήσια, ενώ η ρακί και το κρασί ρέουν άφθονα, ενώνοντας τους ανθρώπους σε μια ατμόσφαιρα αγάπης και ζεστασιάς.
Bouldering στο χωριό Βώλακα
Στην Τήνο στο χωριό Βώλακα υπάρχει ένα παγκοσμίως μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο που την καθιστά ιδανικό προορισμό για bouldering. Το bouldering είναι σκαρφάλωμα σε χαμηλά βράχια χωρίς χρήση σχοινιού.
Στο χωριό αυτό υπάρχουν τεράστιοι, στρογγυλοί, γρανιτένιοι βράχοι που εκτείνονται σε μια έκταση περίπου 18 km2. Αρκετοί τέτοιοι βράχοι είναι απλωμένοι σε αυτήν την περιοχή και υπάρχουν πάνω από 500 ”προβλήματα” bouldering ποικίλης δυσκολίας.
Μπορείτε να εφοδιαστείτε με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό καθώς και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους τομείς του bouldering και να ευχαριστηθείτε το σκαρφάλωμα μεγάλων βράχων με ασφάλεια.
Ο Βώλακας θεωρείται ως το μεγαλύτερο σε έκταση πεδίο boulder της Ευρώπης.
Έθιμο της Αγάπης
Στο γραφικό χωριό Κτικάδος, η ομόνοια και η κοινότητα τιμούνται μέσα από το έθιμο της Αγάπης την Δευτέρα του Πάσχα.
Μετά τη Θεία Λειτουργία, γίνεται περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως στο χωριό. Στη συνέχεια η καμπάνα του Ναού της Υπαπαντής ηχεί προσκαλώντας τους κατοίκους στο μακρόστενο μαρμάρινο τραπέζι με τις πεζούλες, την Κοινή Τράπεζα όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει έως και 300 άτομα, όπου οι παρευρισκόμενοι ανταλλάζουν συγγνώμη αν είχαν διαφωνήσει μέσα στη χρονιά και τρώνε όλοι μαζί.
Το έθιμο αυτό ενισχύει τη συμφιλίωση, με τους διαφωνούντες να καθίσουν δίπλα-δίπλα, μοιράζονται ψητό μοσχάρι και σούπα σε μια έκφραση κοινωνικής αρμονίας.
Στο χωριό Καρδιανή, το έθιμο συνεχίζεται με χορό και ζωντανή μουσική, προσφέροντας φαγητό και κρασί στους κατοίκους και επισκέπτες, σε ένα πνεύμα ανοιχτόκαρδης φιλοξενίας. Εδώ μπορείτε να δείτε και ίσως το πιο ωραίο ηλιοβασίλεμα στο νησί, με τον ήλιο να συναντά τη θάλασσα καθώς η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή.
To Σπίτι του Σκίτσου
Στην καρδιά του χωριού Φαλατάδος στην Τήνο, βρίσκεται το Σπίτι του Σκίτσου που αποτελεί έναν πρωτότυπο πολιτιστικό προορισμό, όντας το πρώτο μουσείο γελοιογραφίας στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο.
Οι αδελφοί Κώστας και Βασίλης Μητρόπουλος, πολιτικοί σκιτσογράφοι με διεθνή αναγνώριση, έλκοντας την καταγωγή τους από αυτό το γραφικό χωριό, επέλεξαν να μουσειοποιήσουν τα χιουμοριστικά και πολιτικά σκίτσα τους εδώ, δημιουργώντας έναν χώρο που τιμά το χιούμορ και την κριτική σκέψη.
Με βάση την ιδέα ότι το χιούμορ είναι ένα σοβαρό μέσο επικοινωνίας και έκφρασης, οι σκιτσογράφοι αναδεικνύουν πώς τα σκίτσα μπορούν να σχολιάζουν την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, προσφέροντας παράλληλα διασκέδαση και προβληματισμό.
Μέσα από τις εκθέσεις τους, που περιλαμβάνουν δουλειές που δημοσιεύτηκαν σε Ελληνικά και διεθνή μέσα, το Σπίτι του Σκίτσου έχει καταστεί πλέον ένας πολιτιστικός φάρος για την Τήνο, προσελκύοντας επισκέπτες που επιθυμούν να εξερευνήσουν την καλλιτεχνική διάσταση του χιούμορ και τη σημασία του στην κοινωνική διαλεκτική.
Οι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινά από τις 07:00 μ.μ. – 10:00 μ.μ.
Μοναστήρι της Κυρίας των Αγγέλων
Η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τήνο, επίσης γνωστή ως η Μονή της Κυρίας των Αγγέλων, βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη Χώρα της Τήνου και ιδρύθηκε περίπου τον 10ο με 11ο αιώνα.
Σύμφωνα με την παράδοση, η αρχή της έγινε από τρεις αδελφές από το Τριπόταμο που έχτισαν κέλια δίπλα σε τρία προϋπάρχοντα εκκλησάκια, δημιουργώντας σταδιακά μια πλούσια μοναστική κοινότητα.
Η μονή, που κάποτε φιλοξενούσε 120 μοναχές, σήμερα στεγάζει περίπου 50, και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά ορόσημα της Ελλάδας. Η αγία Πελαγία, που έζησε εκεί, έγινε γνωστή για τον ασκητικό της βίο και για το όραμα που οδήγησε στην εύρεση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας.
Η μονή διατηρεί την Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με λιτά και παραδοσιακά στοιχεία όπως πέτρα, καμάρες και λευκό χρώμα. Στο κέντρο της μονής βρίσκεται το καθολικό με ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο με με φύλλα χρυσού και εντυπωσιακή αγιογραφία, ενώ το κελί της Αγίας Πελαγίας είναι προσβάσιμο στο κοινό.
Ποδηλασία στην Τήνο
Εξερευνήστε την Τήνο με ποδήλατο και μαγευτείτε από τα τοπία αλλά και από τους βοσκούς με τα διάφορα ζώα τους που θα συναντήσετε στο δρόμο σας.
Η Τήνος είναι ένα μεγάλο νησί, οπότε έχετε πολλές επιλογές με διάφορες διαδρομές, είτε μέσα από χωριά είτε γύρω από τη θάλασσα.
Όποια διαδρομή και να διαλέξετε θα μείνετε ευχαριστημένοι και μαγεμένοι από τις ομορφιές αυτού του Κυκλαδίτικου νησιού.
Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά
Στο χωριό Πάνορμος ή Πύργος, στην κεντρική είσοδο του χωριού, δίπλα στο Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, βρίσκεται το Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά όπου ήταν το πραγματικό σπίτι του διάσημου Έλληνα γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά.
Στα δωμάτια της πολύ καλοδιατηρημένης Τηνιακής κατοικίας, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει προσωπικά αντικείμενα του του κορυφαίου σύγχρονου Έλληνα γλύπτη, οικογενειακές φωτογραφίες, χειρόγραφα, έπιπλα, οικιακά σκεύη, σχέδια και γλυπτά του καλλιτέχνη, τα εργαλεία του και το εργαστήριό του.
Το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά είναι Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή από τις 11:00 π.μ. – 06:00 μ.μ. Δευτέρα-Πέμπτη είναι κλειστό.
Το ωράριο λειτουργίας του μουσείου ενδέχεται να διαφοροποιείται την περίοδο του Ορθόδοξου Πάσχα και να λειτουργεί περισσότερες μέρες.
Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Στον Πύργο, το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου, που έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός, και ένα από τα πιο γραφικά σημεία των Κυκλάδων, υπάρχει το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας.
Στο μουσείο παρουσιάζεται η τεχνολογία και η πορεία του μαρμάρου, από την εξόρυξή του μέχρι τη δημιουργία του έργου τέχνης.
Οι ώρες λειτουργίας είναι Τετάρτη – Δευτέρα από τις 10:00π.μ. – 05:00μ.μ., Τρίτη είναι κλειστά.
Βρυόκαστρο – Προϊστορική Ακρόπολη
Το Βρυόκαστρο, είναι ο παλαιότερος οχυρωμένος οικισμός της Τήνου, και αποτελεί σημείο αναφοράς για την Μεσοκυκλαδική περίοδο, με τον οχυρωμένο λόφο του να διατηρεί ζωντανό τον πολιτισμικό του πλούτο.
Στον απομονωμένο λόφο, υπάρχουν όστρακα που αποκαλύπτουν την ανθρώπινη παρουσία από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Ο οικισμός, με το ισχυρό του τοίχος περιέφραζε την κορυφή του λόφου κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού.
Σήμερα έχουν παραμείνει τα ερείπια της αρχαίας οχύρωσης. Παρά την έλλειψη συστηματικών ανασκαφών στις τελευταίες δεκαετίες, η περιοχή παραμένει ένας πολύτιμος θησαυρός του παρελθόντος.
Η πρόσβαση στο Βρυόκαστρο είναι εύκολη, καθώς βρίσκεται στην άκρη της παραλίας του Αγίου Φωκά, προσφέροντας μια μαγευτική αίσθηση ανακάλυψης.
Αν επιθυμείτε να συνδυάσετε την εξερεύνηση σε αυτό το ιστορικό σημείο του νησιού με την ομορφιά της φύσης, τότε αρκεί μόνο να το επισκεφτείτε όσο είστε στην Τήνο.
Γιόγκα & Μασάζ
Όσο βρίσκεστε στην Τήνο μπορείτε να χαλαρώσετε συμμετέχοντας σε ένα Yoga Retreat ή Workshop που πραγματοποιούνται είτε σε κάποιο γιόγκα στούντιο είτε σε εξωτερικούς χώρους, όπως σε παραλίες και τοποθεσίες μοναδικής φυσικής ομορφιάς.
Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ διαφορετικών ειδών γιόγκα αλλά και διαφορετικών τύπων μασάζ ανάλογα με τις ανάγκες σας και με αυτόν τον τρόπο θα χαλαρώσετε το μυαλό, το σώμα και την ψυχή σας στις διακοπές σας στην Τήνο.
Σπήλαιο Πανόρμου
Στην Τήνο υπάρχουν πολλά σπήλαια, συγκεκριμένα 13, ένα από αυτά είναι το Σπήλαιο Πανόρμου. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του κόλπου του Πανόρμου στην περιοχή που βρίσκεται η παραλία Καβαλουρκό, κοντά στο μικρό ακρωτήρι Καμάρα.
Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1854, μέσα σε ένα λατομείο μαρμάρου, και αποτελείται από δύο θαλάμους. Το εξωτερικό μέρος είναι αρκετά βραχώδες και είναι γεμάτο με ανισσόροπες στιβάδες βράχων.
Η είσοδος είναι μικρή και κατηφορική και για να εισέλθετε χρειάζεται να είστε σκυμμένοι. Υπάρχει περίπτωση στο εσωτερικό του σπηλαίου να υπάρχουν νυχτερίδες, οι οποίες μόλις αντιληφθούν ανθρωπινή παρουσία θα πετάξουν έξω επιθετικά, οπότε χρειάζεται πολύ προσοχή.
Μπαίνοντας μέσα στο σπήλαιο θα μπορέσετε να θαυμάσετε σταλακτίτες και σταλαγμίτες.