Πάσχα στην Κέρκυρα, Barefoot Πακέτο
Παλιά Πόλη της Κέρκυρας
Η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας είναι ένα από τα πιο γοητευτικά και ρομαντικά μέρη από όλα στην Ελλάδα και είναι επίσης γνωστή για το ότι είναι πιστοποιημένο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Έχει αυτή τη διάκριση λόγω της εκπληκτικής Βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής και της Βυζαντινής τέχνης και ιστορίας.
Περπατώντας στους δρόμους μπορείτε να δείτε τις Βενετσιάνικες επιρροές και θα εντυπωσιαστείτε με τα πανέμορφα κτίρια που υπάρχουν. Είναι υπέροχο να περπατάς την πόλη, η οποία χτίστηκε στο παρελθόν ανάμεσα στα δύο φρούρια.
Πλατεία Σπιανάδα
Η πλατεία Σπιανάδα είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορείτε να δείτε στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας. Είναι η μεγαλύτερη πλατεία στην Ελλάδα και λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων, με έκταση 42.000 τ.μ. με περίμετρο περίπου 950 μέτρα.
Πήρε το όνομά του από το Ιταλικό ρήμα «spianare» (επίπεδο) και πολύ σωστά, αφού το 1576 οι Ενετοί ξεκίνησαν την κατεδάφιση των σπιτιών μπροστά από το Παλαιό Φρούριο, με στόχο τη βελτίωση του αμυντικού δυναμικού του νησιού. Οι Γάλλοι αργότερα δενδροφύτευσαν, δημιουργώντας το πιο ζωντανό σημείο συνάντησης της σύγχρονης ζωής, συνδυάζοντάς το με τα σημαντικά γεγονότα του νησιού.
Η διεύθυνση είναι Βίκτωρος Δούσμανη 70, Κέρκυρα 491 00.
Οδός Λιστόν
Λιστόν ονομάζεται ένας πεζόδρομος και μια συνοικία στο δυτικό άκρο της πλατείας Σπιανάδα. Κατασκευάστηκε επί Γαλλικής κυριαρχίας στα Επτάνησα (1807–1814) μιμούμενος την Rue de Rivoli. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της πόλης, με πολλά καφέ και εστιατόρια.
Το Λιστόν είναι το μέρος όπου οι Κερκυραίοι συναντώνται στις κοινωνικές τους εξόδους από τότε που δημιουργήθηκε. Εκεί γίνεται και η περίφημη περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή, ένα από τα παραδοσιακά έθιμα του Κερκυραϊκού Πάσχα. Το λιθόστρωτο Λιστόν είναι επίσης η κύρια είσοδος στα στενά σοκάκια της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, καθιστώντας το περπάτημα υπέροχο.
Παλαιό Φρούριο
Το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά οχυρωματικά έργα στην Ευρώπη. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης, σε μια βραχώδη χερσόνησο που μπαίνει στη θάλασσα.
Οι Βενετοί διαχώρισαν το ακρωτήριο από την υπόλοιπη πόλη της Κέρκυρας δημιουργώντας την Contrafossa ως μέρος των αμυντικών τους σχεδίων, μια τάφρο που είναι ένας θαλάσσιος δίαυλος που συνδέει τον Κόλπο της Κέρκυρας προς τα βόρεια με τον κόλπο της Γαρίτσας προς τα νότια, μετατρέποντας την ακρόπολη σε ένα τεχνητό νησί. Αυτό το φρούριο ονομάζεται Παλαιό σε αντίθεση με το Νέο Φρούριο (του Αγίου Μάρκου), που επίσης χτίστηκε για να προστατεύει την πόλη από εχθρούς και πειρατές.
Οι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινά από τις 08:00π.μ. – 08:00μ.μ.
Η διεύθυνση είναι Κέρκυρα 491 00.
Νέο Φρούριο
Η Κέρκυρα έχει ένα άλλο φρούριο, το Νέο Φρούριο. Είναι ένα Ενετικό φρούριο στο λόφο του Αγίου Μάρκου στην Κέρκυρα που οικοδομήθηκε κατά στάδια. Ο αρχικός αρχιτέκτονας του οχυρού ήταν ο στρατιωτικός μηχανικός Ferrante Vitelli.
Τα σημερινά κτίρια που υπάρχουν μέσα στο φρούριο χτίστηκαν από τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους στο νησί. Θα βρείτε την είσοδο του φρούριου στην άκρη ενός μικρού λόφου όπου υπάρχει και μια μικρή καθολική εκκλησία.
Οι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινά από τις 08:30π.μ. – 03:30 μ.μ., Τρίτη κλειστά.
Η διεύθυνση είναι Ελ. Βενιζέλου 13, Κέρκυρα 491 00.
Το Ανάκτορο του Αγ. Μιχαήλ & Αγ. Γεωργίου - Μουσείο Ασιατικής Τέχνης
Το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ & Γεωργίου είναι το μεγαλύτερο και το πιο σημαντικό κτήριο της Επτανησιακής Πολιτείας, που ξεκίνησε το 1815 και τελείωσε το 1864 όταν τα Επτάνησα ενώθηκαν με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Χτίστηκε μετά από αίτημα του τότε Βρετανού Λόρδου Ύπατου Αρμοστή, Sir Thomas Maitland, για να γίνει η δική του πολυτελής κατοικία και να στεγάσει τη διοικητική έδρα του Ύπατου Αρμοστή, που μέχρι τότε βρισκόταν στο Παλαιό Φρούριο. Σήμερα στεγάζει το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης και τη Δημοτική Πινακοθήκη.
Οι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινά από τις 08:30π.μ. – 03:30μ.μ., Τρίτη κλειστά.
Η διεύθυνση είναι Παλαιά Ανάκτορα, Κέρκυρα 491 00.
Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα
Αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα όσο βρίσκεστε στην Κέρκυρα. Είναι μια ελληνορθόδοξη εκκλησία με μονόχωρη βασιλική και καμπαναριό που είναι το ψηλότερο στα Επτάνησα.
Είναι η πιο διάσημη εκκλησία της Κέρκυρας, χτισμένη τη δεκαετία του 1580 και φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Σπυρίδωνα.
Οι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινά από τις 07:00π.μ. – 08:00μ.μ.
Η διεύθυνση είναι Αγίου Σπυρίδωνος 32, Κέρκυρα 49100.
Επιτάφιοι
Τη Μεγάλη Παρασκευή πριν το μεσημέρι οι εκκλησίες γεμίζουν πιστούς για την τελετή της περιφοράς του νεκρού Ιησού σε λευκό σεντόνι, σε συγκινητική ατμόσφαιρα και με νεκρική καμπάνα. Όλες οι εκκλησίες της πόλης οργανώνουν την περιφορά των Επιταφίων τους, με συγκεκριμένη σειρά και με τη συμμετοχή μουσικών συγκροτημάτων, χορωδιών, σχολείων, προσκόπων και άλλων.
Ο Επιτάφιος του Παντοκράτορα βγαίνει πρώτος στις 2:00μ.μ., για να ακολουθήσουν όλοι οι υπόλοιποι μέχρι τις 10:00μ.μ., οπότε και γίνεται ο επιτάφιος της Ιεράς Μητροπολιτικής Εκκλησίας, πάντα μεγαλοπρεπής.
Φιλαρμονικές Ορχήστρες της Κέρκυρας
Υπάρχουν 17 Κερκυραϊκές φιλαρμονικές ορχήστρες στην πόλη και οι πιο γνωστές είναι οι εξής: Η Φιλαρμονική της Κέρκυρας ή αλλιώς «Παλαιά», ο Μάντζαρος (η Μπλε) και ο Καποδίστριας (η Κόκκινη). Και οι 17 ορχήστρες του νησιού παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα της Κέρκυρας και έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην τοπική μουσική παράδοση και κουλτούρα.
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, οι ορχήστρες συμμετέχουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις, δίνουν συναυλίες και δημιουργούν μια απόκοσμη ατμόσφαιρα με τους μοναδικούς ήχους τους, συμπεριλαμβανομένων διασκευών κλασικών έργων.
Ο Μεγάλος Σεισμός
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου η Κέρκυρα ξυπνά πάντα με έναν «μεγάλο σεισμό». Στον Ιερό Ναό «Παναγία των Ξένων» αναβιώνει το έθιμο του τεχνητού σεισμού που προκαλείται από θόρυβο, τίναγμα όλων των εικόνων και των κηροπηγίων.
Το έθιμο γίνεται μετά το τέλος του «Αποστόλου» και είναι η αναπαράσταση του σεισμού που περιγράφεται στο Ιερό Ευαγγέλιο, ως συνέπεια της Ανάστασης του Κυρίου.
Η διεύθυνση είναι Πλ.Ηρώων Κυπριακού Αγώνα, Κέρκυρα 49100.
Ο Επιτάφιος του Αγίου Σπυρίδωνα
Η περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα είναι στις 09:00π.μ. Είναι ο μοναδικός επιτάφιος που γίνεται το Σάββατο. Το έθιμο διατηρείται από το 1574 όταν οι Ενετοί, για λόγους ασφαλείας, απαγόρευσαν στους Ορθόδοξους να περιφέρουν τους Επιταφίους τη Μεγάλη Παρασκευή και επέτρεψαν τη λιτανεία του Αγίου μόνο το Μεγάλο Σάββατο.
Είναι η αρχαιότερη λιτανεία και η πιο επιβλητική από όλες τις λιτανείες, που καθιερώθηκε στη μνήμη του θαύματος του Αγίου που έσωσε τους Κερκυραίους από την πείνα. Η πομπή κινείται ρυθμικά υπό τους πένθιμους ήχους των τριών Φιλαρμονικών ορχηστρών της πόλης.
Το έθιμο «Μπότηδες»
Μετά το πέρας της Λιτανείας του Αγίου Σπυρίδωνα, η «Πρώτη Ανάσταση» τελείται ακριβώς στις 11:00π.μ. και εκείνη είναι η στιγμή που αναβιώνει το έθιμο των «Μπότηδων». Το έθιμο υπάρχει από την Ενετοκρατία στο νησί. Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν εκατοντάδες «Μπότες», πήλινες κανάτες, γεμάτες νερό, με στενό στόμιο και δύο λαβές στο πλάι για τη μεταφορά τους, δεμένες με κόκκινες κορδέλες.
Το έθιμο αυτό είναι ένας συνδυασμός Bενετσιάνικων και Oρθόδοξων παραδόσεων, ενώ υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πώς ξεκίνησε. Οι Κερκυραίοι λένε ότι σπάζοντας τις «Mπότες» διώχνονται οι «μολύνσεις», τα κακά και κακόβουλα πνεύματα που έβαλαν σε πειρασμό τους ανθρώπους τον προηγούμενο χρόνο.
Αχίλλειο Ανάκτορο
Το Αχίλλειο ανάκτορο χτίστηκε στην Κέρκυρα για την αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, γνωστή και ως Σίσι, μετά από πρόταση του Αυστριακού προξένου Alexander von Warsberg. Η Ελισάβετ λυπήθηκε βαθιά για τον τραγικό χαμό του μοναχογιού της, του πρίγκιπα Ρούντολφ της Αυστρίας, και ένα χρόνο μετά τον χαμό του έχτισε αυτό το καλοκαιρινό παλάτι ως καταφύγιο.
Ενώ επισκέπτεστε το παλάτι θα δείτε το Τεράστιο Άγαλμα του Αχιλλέα στον κήπο του παλατιού. Το παλάτι είναι ένας θησαυρός πολιτιστικών στοιχείων με αρχαιοελληνικά αριστουργήματα που διακοσμούν τον τόπο, οπότε μια επίσκεψη όσο βρίσκεστε εδώ το Πάσχα είναι απαραίτητη!
Η διεύθυνση είναι Αχίλλειο 490 84.
Ανάσταση του Χριστού
Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου γιορτάζεται η Ανάσταση του Χριστού στην Πλατεία Σπιανάδα. Η πομπή προέρχεται από τον γειτονικό ναό της Αγίας Παρασκευής με τη συμμετοχή των Επισκόπων τόσο της Ορθοδόξου όσο και της Καθολικής Εκκλησίας, Κλήρους, τοπικές αρχές, Φιλαρμονικές ορχήστρες και χιλιάδες κόσμου.
Τα πυροτεχνήματα δημιουργούν ένα υπέροχο θέαμα. Μόλις ολοκληρωθεί η τελετή της Ανάστασης, οι φιλαρμονικές περιφέρονται στους δρόμους της πόλης παίζοντας χαρούμενες πορείες και ο κόσμος ακολουθεί τραγουδώντας και λέγοντας «Χριστός Ανέστη».
Olive Oil Experience - The Governor's Olive Mill
Σε αυτή την ξενάγηση θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την ανέγγιχτη περιοχή της ελιάς και να συναντήσετε τους ειδικούς της ελιάς στους ελαιώνες. Θα ακούσετε την ιστορία της παλαιότερης ποικιλίας ελιάς στον κόσμο. Σε αυτή την ξενάγηση νοιώστε πως είναι να είστε νησιώτες κι εσείς.
Όταν φτάσετε στο μύλο, απολαύστε το πρόγραμμα «taste like a pro» για να μάθετε πώς γίνεται η παραγωγή, συνδυάζοντας την παράδοση με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Αργότερα, μάθετε πώς να δοκιμάζετε και να αναγνωρίζετε το ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας όπως κάνουν οι επαγγελματίες. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, απολαύστε μερικούς μεζέδες ελιάς με τοπικό κρασί. Στο τέλος της ξενάγησης θα σας απονεμηθεί βεβαίωση συμμετοχής.
Το ωράριο λειτουργίας του Governor’s Olive Mill είναι Δευτέρα – Σάββατο από τις 09:00π.μ. – 09:30μ.μ. και Κυριακή από τις 09:00π.μ. – 05:00μ.μ.
Η διεύθυνση του Governor’s Olive Mill είναι Άγιος Ματθαίος, Κέρκυρα 490 84.
Ξενάγηση σε Οινοποιείο της Κέρκυρας με Γευσιγνωσία Κρασιού στο Κτήμα Θεοτόκη
Αν είστε λάτρης του βιολογικού κρασιού και της οινογευσίας, αυτή η ξενάγηση είναι για εσάς! Επισκεφτείτε αυτόν τον boutique αμπελώνα και δοκιμάστε τα υπέροχα κρασιά του. Θα επισκεφτείτε ένα υπέροχο κτήμα στην Κερκυραϊκή εξοχή και θα γνωρίσετε τη διαδικασία παραγωγής κρασιού και ελαιολάδου από τη συλλογή των σταφυλιών και των ελιών, μέχρι το τελικό προϊόν.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου και στην κάβα με αναλυτική περιγραφή της παραγωγής κρασιού και ελαιολάδου. Η ξενάγηση ολοκληρώνεται με μια γευσιγνωσία των κρασιών του Κτήματος.
Η ξενάγηση διαρκεί περίπου 1 ώρα, με ξεναγό. Υπάρχει συγκοινωνία με επιπλέον χρέωση.
Το ωράριο λειτουργίας του Κτήματος Θεοτόκη είναι Δευτέρα – Σάββατο από τις 10:30π.μ. – 05:00μ.μ., Κυριακή είναι κλειστά.
Η διεύθυνση του Κτήματος Θεοτόκη είναι Κοιλάδα Ρόπα, Γιαννάδες, Κέρκυρα, 491 00.
Χωριό Αφιώνας
Ο Αφιώνας είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κέρκυρας και ένα δημοφιλές μέρος για επίσκεψη χάρη στη δραματική τοποθεσία του στην κορυφή ενός λοφώδους παραθαλάσσιου ακρωτηρίου με απίστευτη θέα και στις δύο πλευρές. Κοντά στο χωριό, βρίσκεται μια από τις πιο όμορφες παραλίες, το Πόρτο Τιμόνι.
Στην πραγματικότητα, αποτελείται από δύο διαφορετικές αλλά εξίσου όμορφες παραλίες που χωρίζονται από μια λωρίδα γης, με αποτέλεσμα έναν μοναδικό σχηματισμό που θυμίζει παραλία tombolo.
Το χωριό Αφιώνας βρίσκεται στον Αγ. Γεώργιο, Κέρκυρα, 490 81.
Χωριό Μπενίτσες
Το χωριό Μπενίτσες είναι ένα ωραίο, μικρό ψαροχώρι, όχι πολύ μακριά από την πόλη της Κέρκυρας. Ένας γοητευτικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας, μόλις 15 λεπτά από την πόλη της Κέρκυρας.
Οι Μπενίτσες διαθέτουν ένα υπέροχο λιμάνι για γιοτ, μια αμμώδη παραλία, κοντινά ξενοδοχεία και εστιατόρια, έτοιμα να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Δοκιμάστε Παραδοσιακές Πασχαλινές Συνταγές
Μόλις ολοκληρωθεί η τελετή της Ανάστασης, οι οικογένειες μαζεύονται και γίνεται ένα μεγαλειώδες γλέντι, μετά από μέρες αποχής και νηστείας.
Μη χάσετε την ευκαιρία να γευτείτε το παραδοσιακό τοπικό πιάτο «Τσιλιχούρδα», μια υφή πολύ πηχτής σούπας, με κομμάτια από το συκώτι του αρνιού του Πάσχα, φρέσκα λαχανικά, μυρωδικά και μπαχαρικά, τα περίφημα κόκκινα αυγά και τη «Φογάτσα», το βενετσιάνικο γλυκό ψωμί ή «Κολομπίνα», είδος Χριστόψωμου.